Tussen bos en weide

Tussen bos en weide

De woning staat op de overgang van het bos en de weide. Het gesloten deel van de woning is gericht op het bos. De voorzijde is open naar de bloemweide toe. De bewoners willen een passend landschap dat vloeiend over gaat in de omgeving. Waarbij de beslotenheid van het bos en de ruimte van de weide wordt versterkt.

Voor het bosdeel is een vloeibare vormentaal gekozen. Grote groepen rododendron`s verbinden het bos met de entree van de woning. Aan deze entree grenst een grasveld. Deze wordt met de bosrand verbonden door een groot vlak wuivend siergras. De bosrand wordt verrijkt met onder andere krentenbomen, meidoorns, ooievaarsbek, winterakonieten, en boshyacint. Zo is dit intieme tuindeel een kleurfeest van januari tot de vroege zomer.

De woning staat op een rivierduin. Het hoogteverschil tussen de woning en de weide wordt opgevangen door grasvlakken op divers niveau. Het gras dichtbij de woning wordt regelmatig gemaaid. Het gras dat aansluit bij de weide is ruiger. De taluds tussen de grasvlakken bestaan uit lange beplantingslijnen. Deze lijnen lopen door tot in de bosranden. De breedte van de open ruimte wordt zo versterkt. De gevarieerde beplanting is een vertaling van de bloemen en grassen uit de bloemenweide. Los en weelderig, bloeiend van de vroege zomer tot diep in de herfst.

In dit open tuindeel versterken enkele solitaire bomen het perspectief op het landschap. De tuin loopt onzichtbaar over van woning naar weide met het omringende landschap. De tuin en het landschap zijn nu één.