Klantverhalen

Klantverhalen

Corrie Hoek, Lochem

Twee jaar geleden hebben wij onze tuin laten renoveren door Zwaan Hofmeijer. De tuin was ooit aangelegd door de eerste bewoners van het huis, in de 70-er jaren en voelde nooit als eigen. Het is voor mij een heel proces geweest om te ontdekken wat de tuin voor me betekende en wat ik er mee wilde. Dit proces begon met een cursus ‘zelf je tuin ontwerpen’, gevolgd bij Zwaan. Uiteindelijk werd het ontwerp door haar afgemaakt in samenspraak met ons. Zij was in staat om een goede vertaalslag te maken van de – al dan niet dieper verborgen – wensen en verlangens en deze op een fraaie manier vorm te geven in de tuin. Het resultaat mag er zijn!
De tuin, van ruim 800 m2, aan de rand van het bos, vormt meer één geheel en geeft meer rust door minder verschillende planten, die op meerdere plaatsen terugkeren en door de kleuren die zijn gekozen. De tuin past ook beter in de omgeving door de geleidelijke overgang van (eiken)bos, via berken, aan de schaduwzijde, naar meer stadstuin met bloeiende planten, aan de zonkant. Het biedt gelegenheid om al dan niet beschut, in zon of schaduw lekker te zitten, alleen, samen, of in groter gezelschap.
Voor mij is hiermee een hartenwens in vervulling gegaan.

Ank en Jan Hoekstra, Bennekom

Na de verbouwing van ons huis was de tuin aan de beurt. Daarvoor hadden we diverse wensen maar geen idee hoe dat vorm te geven. We hadden hulp nodig.
In het kennismakingsgesprek werd het al snel duidelijk. We voelden ons begrepen. We gingen met Zwaan van start.
Wij wilden alle beplanting uit de tuin verwijderen maar dat vond Zwaan geen goed idee. Zij had haar oog laten vallen op een Magnolia die enigszins beklemd had gezeten. Met goed snoeiwerk en verzorging zou deze boom weer prachtig kunnen worden. We hadden onze bedenkingen maar ze heeft gelijk gekregen. De boom is nu een eyecatcher en geeft onze jonge tuin kracht.
We hebben Zwaan leren kennen als een enthousiast, creatief en betrokken mens. De samenwerking met haar was prettig en inspirerend. Wij hebben nu de tuin waarin wij ons thuis voelen.

Familie Schulte, Hasselt

Vorig jaar zijn we in ons nieuwe huis getrokken. Nadat we in het eerste jaar voornamelijk binnen bezig zijn geweest, was dit jaar de tuin aan de beurt. Vol goede moed gingen we zelf aan de slag en al snel hadden we een goed plan. Althans dat dachten we. Maar des te langer we op het plan staarden, des te duidelijker het voor ons werd dat we wat misten, maar wat…. ??
Op de tuinbeurs in Luttenberg kwamen we in contact met Zwaan. Al pratend en schetsend duwde zij ons in een hele ander denkrichting. Dit eerste contact heeft geleid tot een tweetal vervolg sessies bij ons thuis. In deze sessies heeft ze samen met ons een geheel nieuw en veel beter ontwerp opgesteld. We hebben nu een plan wat recht doet aan ons beeld van wat we in ons hoofd hadden, maar zelf niet op papier konden krijgen. Het plan biedt ons een goede basis om in de komende jaren onze droomtuin zelf verder te verwezenlijken.

Familie Beekman, Warnsveld

Door de aankoop van een stuk gemeentegrond wilden we de gehele achtertuin renoveren. Zwaan heeft daarvoor het tuinontwerp en het beplantingsplan gemaakt.
Zwaan begreep heel goed wat wij wilden en heeft meer dan onze wensen gerealiseerd. Door een slimme indeling lijkt onze tuin nu veel groter en ze heeft prachtige plantcombinaties gemaakt. We zijn heel tevreden over het gehele ontwerpproces.
Voor een deel wilden we de tuin door een hovenier laten aanleggen en een deel wilden we zelf doen. Zwaan heeft daarvoor de totale aanleg begeleidt. Door haar deskundige leiding en haar oog voor de grote lijn als het detail is het een prachtige tuin geworden. We genieten er elke dag van.

John Mackenzie Owen en Alida Pot, Almen

Ons huis in het mooie Achterhoekse Almen heeft een enorme tuin die, toen we er in 2006 kwamen wonen, erg verwaarloosd was. Het was duidelijk dat we hulp nodig hadden om er iets moois van te maken. Gelukkig kwamen we al snel Zwaan tegen. Veel ontwerpers produceren met een druk op de knop een standaard schetsontwerp, maar zo werkt Zwaan niet. Ze kwam eerst praten, en kijken, met ons over het perceel wandelen, kijken hoe wij keken, en weer praten, zoekend naar wat ons op die plek zou raken. Het was ook niet eenvoudig om in zo’n grote ruimte, omzoomd door bos, houtwallen, boomgaard en kikkerpoel, zowel de grote lijn en vergezichten te vinden, als ook intimiteit en aandacht voor mooie plantjes. We hebben Zwaan eerst een ontwerp laten maken voor de moestuin – die eigenlijk vooral een bloementuin is. Zo ontdekten we een paar van Zwaan’s vele kwaliteiten. Bijvoorbeeld haar vermogen om met heel eenvoudige middelen iets te maken dat zowel verrassend als functioneel is. Of haar aandacht voor de kwaliteit van de gebruikte materialen. En de voordelen van haar netwerk van leveranciers en vakmensen die borg staan voor een perfecte uitvoering. We merkten ook hoe groot haar passie is voor haar werk.
Na de moestuin volgde het grote werk: de basisstructuur van het perceel, het bereiken van harmonie tussen woning en tuin, het ontwerp van terrassen, borders en bosranden, en ten slotte het beplantingsplan. Zwaan heeft er hard aan moeten werken, en wij ook. Naast intensieve discussies (die vaak uitliepen op lange gesprekken over het leven zelf) werden we de tuin ingestuurd om te kijken, te meten, uit te tekenen en sfeer te proeven. Tijdens dat proces viel het ons op dat Zwaan niet kijkt naar de tuin, maar naar het geheel. Dan geeft ze zelfs advies over het schilderwerk van het huis en de kleur van het grind op de oprijlaan. Samen zoekend kwamen we uit op een ontwerp met een kwaliteit die we zonder haar nooit hadden kunnen bereiken.
Van het eerste contact tot de afronding van het project heeft lang geduurd – veel langer dan we hadden voorzien. Maar uiteindelijk hebben we nu een tuin van Zwaan die ook helemaal van en vanuit onszelf is. Daardoor oogsten we niet alleen lof van iedereen die bij ons komt kijken, maar genieten we zelf in elk seizoen met volle teugen van al het moois dat de Eshorst ons biedt.

Familie van de Kamp, Zwolle

Onze tuin was aan renovatie toe. Daarvoor hadden we een hovenier een ontwerp laten maken. Met het resultaat waren we niet echt tevreden.
Op zoek naar inspiratie gingen we naar de tuinbeurs in Zwolle. Daar ontmoetten we Zwaan.
Zwaan is enthousiast en kan goed luisteren. Haar aanpak sprak ons erg aan. We kregen weer zin in een nieuwe tuin.
Vier dagen later liep ze al met ons door de tuin. Door haar ogen zagen we de tuin nu heel anders. Geen problemen maar kansen! We wilden een nieuw ontwerp.
Het ontwerp en beplantingsplan wat nu op tafel ligt is verrassend anders. Zwaan speelt met de ruimte waardoor de tuin veel groter lijkt. De plantcombinaties zijn echt vernieuwend. Het voldoet volledig aan onze wensen. We zijn erg enthousiast en kunnen niet wachten totdat de schop de grond in gaat.