Invloed van ruimte

Invloed van ruimte

Mijn droom was een huisje buiten, met veel grond en ruimte. Maar voorjaar 1993 trokken we in een oud huis met een kleine, ommuurde tuin in hartje Zutphen. Het was een kaalslag. Impulsief kocht ik een appelboom en plantte lukraak een ratjetoe van gekregen vaste planten. Twee maanden later ging ik eens onder dat dunne appelboompje, tussen de bloemen zitten. Ik voelde me er heerlijk vrij, gelukkig eigenlijk. Waar kwam dat goede gevoel vandaan? Ik zat toch in een kleine, hoog ommuurde tuin? Voor mijn gevoel zat ik in een boomgaard. De warme herinnering aan de boomgaard van mijn grootouders.
Een van mijn eerste klanten wilde een grote, strakke, betonnen vijver. Een goede kennis van hem had dat ook. Op mijn doorvragen vertelde hij over de oude sloot naast zijn huis. Hij was gek op al het leven in die sloot. De sfeer van die plek deed hem denken aan zijn jeugd in Friesland. Dus hebben we een natuurlijke vijver gemaakt die een geheel vormt met die sloot. Hij is daar vaak te vinden, soms met een visnetje.

THUISGEVOEL

De tuin waar je thuis bent.  Voor veel mensen is dat de ideale tuin.
Maar, thuis is geen terras met een pot bloemen erop. Wel een gevoel. Een reeks van ongrijpbare, emotionele ervaringen. Even vanzelfsprekend en onmisbaar als de lucht die we inademen.
Thuis staat voor op je gemak voelen, dierbaar, veilig en vertrouwd.
Het thuisgevoel is voor iedereen anders. Het gaat over hoe je de omgeving beleeft.

KAN EEN ANDER VOOR U EEN THUIS MAKEN?

Kan een ontwerper wel een tuin ontwerpen waar de ander zich thuis voelt?
Op de vraag wat mensen van hun tuin verlangen komt een wensenlijst op tafel. Ook foto’s om het gevoel daarbij helder te krijgen. Maar mensen kunnen slecht uitleggen wat ze van hun tuin verlangen.
Logisch, vaak zijn dat onbewuste ervaringen. En hoe maak je die zichtbaar?

Lees hoe Zwaan-tuinen dit doet.